Samuēla gada virsotne – klusuma rekolekcijās Sarkaņos

 

©www.katolis.lv

Māsu kalpoņu rīkotais Samuēla grupas dzīves aicinājuma izzināšanai veltītais gads noslēdzās ar klusuma rekolekcijām Sarkaņu rekolekciju mājā, laikā, kad Baznīca svin Svētā Gara nosūtīšanas svētkus. Sarkaņu Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīcā Vasarsvētki tiek svinēti īpaši, jo katru gadu vigīlijas Svētajā Misē piedalās arī Rēzeknes – Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis.

Rekolekcijas sākās 18. maija vakarā, kad Samuēla grupas jaunieši ieradās Sarkaņu rekolekciju mājā. Uzreiz pēc vakariņām bija jādara kaut kas mūsdienu cilvēkam gandrīz neiespējams – jāatdod savs telefons līdz rekolekciju beigām 23. maijā. Lieki piebilst, ka jebkuras citas saziņas ierīces bija jāatstāj mājās, lai varētu pievērsties tikai Dieva Vārdam un lūgšanai.

 

 

 

Katru vakaru jaunieši saņēma Dieva Vārdu, kurš bija jāpārdomā ar Lectio Divina palīdzību. Svēto Rakstu fragmentiem, kuri tika pārdomāti, bija izvēlētas vietas, kur atklājas zvejnieka Sīmaņa tikšanās ar Jēzu, jaunās identitātes iegūšana, ceļš kopā ar Viņu, spriedze Jēzus un Pētera attiecībās, Pētera nodevība un atgriešanās.

 

 

 

Viss dienas plāns bija pakārtots Lectio Divina praktizēšanai. Pēc rīta lūgšanas un brokastīm bija laiks, lai praktizētu pirmo soli – Lectio jeb Dieva Vārda lasīšanu. Dienas laikā bija iespēja ieklausīties nelielās uzrunās jeb “Ievads Meditatio” un “Ievads Oratio” kurās tika īpaši pārdomāti Svēto Rakstu fragmentā redzamie svētā Pētera dzīves notikumi un attiecības ar Jēzu, kā arī pielīdzināts šis modelis tam, kā kristietim arī mūsdienās nākas saskarties ar šādām situācijām, kādas piedzīvoja apustulis Pēteris pirms 2000 gadiem.

Pēc nelielā ievada katram dalībniekam tika dota brīvība, lai netraucēti pārdomātu Dieva Vārdu, dzirdēto ievadvārdos, un to visu pielīdzinātu savai dzīvei. Tā kā Sarkaņu rekolekciju māja atrodas skaistos Latgales laukos, bija iespēja ne tikai pavadīt klusumu telpās, bet arī izbaudīt atpūtu svaigā gaisā. Tā kā daļa jauniešu ikdienu pavada pilsētās, lauku šarms un klusums neatstāja vienaldzīgus.

Klusumā pavadītajā laikā bija iespējams doties uz garīgajām sarunām, lai izprastu, kas rekolekciju laikā notiek un kāpēc rodas tādas vai citādākas sajūtas. Šīs sarunas īpaši noderēja tiem, kuri tāda veida rekolekcijās bija pirmo reizi un nezināja, ko no tām sagaidīt. Daži procesi, kuri sākas, atrodoties klusumā, var radīt neizpratni vai apjukumu, tāpēc šīs sarunas ar konsekrētajām māsām bija īpaši noderīgas.

Sestdienā, 19. maijā Samuēla grupa devās Gaismas ceļā uz Sarkaņu Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīcu, lai kopā ar bīskapu J. Buli svinētu Vasarsvētku vigīlijas dievkalpojumu.

Katru dienu bija iespēja svinēt Svēto Misi rekolekciju mājas kapelā. Par šo iespēju jāpateicas Rozentovas un Feimaņu draudzes prāvestam Rinaldam Brokam, rekolekciju mājas saimniekam priesterim Rolandam Abrickim, kā arī Samuēlu grupas ‘tētim’ un Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas draudzes prāvestam Andrim Kravalim.

Pēc rekolekcijām Samuēla grupas jaunieši bija ļoti apmierināti par pavadīto laiku klusumā, bez “laika zagļa” telefona. Šīs dienas bija lieliska iespēja veltīt daudz vairāk laika Dievam un Svētajiem Rakstiem, atpūsties no ikdienas steigas, uz brīdi aizmirst par neskaitāmajiem pienākumiem un problēmām.

 

 

 

Samuēla grupa ir gads jauniešiem, kuri vēlās izzināt savu dzīves aicinājumu un pieņemt svarīgus lēmumus. Tā ir domāta jauniešiem vecumā no 18 līdz 35 gadiem. Grupa sākas septembrī un norit līdz maijam. Vasaras mēnešos pēc maija klusuma rekolekcijām regulārās tikšanās nenotiek, savukārt pēdējā tikšanās notiek nākamā gada rudenī, lai izvērtētu gūtos augļus. Šī gada laikā jaunieši apņemas katru dienu veltīt laiku personīgajai lūgšanai, katras tikšanās laikā saņemot Svēto Rakstu fragmentus Lectio Divina lūgšanai, kā arī – ierobežot TV, interneta lietošanu, tādā veidā veltot šo savas dzīves gadu, lai īpaši klausītos Dieva balsī.

Vikija Ikauniece, rekolekciju dalībniece

Notikumu kalendārs
 septembris 2018
MTWTFSS
272829303112
2018. gada 2. septembrisx
3456789
2018. gada 9. septembrisx
10111213141516
2018. gada 16. septembrisx
17181920212223
2018. gada 23. septembrisx
24252627282930
2018. gada 30. septembrisx
T. Honorāta vārdi:
„Cilvēks, kuram ir dzīva ticība un dedzīga mīlestība, visur saskata Dieva mīlestību, Viņa spēku un gudrību.”
Sv. Francisks:

“Mēs esam solījuši lielas lietas, un vēl lielākas ir solītas mums; pildīsim vienas un ilgosimies pēc otrām. Bauda ir īsa, bet sods mūžīgs; ciešanas ir nelielas, bet godība nebeidzama; daudz ir aicinātu, bet maz izredzētu, atmaksa ir visiem.”– Toms no Čelano, Dzīves apraksts, II (2C 191)