Mīlēti. Izredzēti. Aicināti.

www.katolis.lv

 

22. – 24. septembrī māsu kalpoņu klosterī Ķīpsalā notika aicinājuma izzināšanas nedēļas nogale jauniešiem, kurā piedalījās ne tikai jaunieši no Rīgas, bet arī no Daugavpils, Jēkabpils, Bebrenes, Līvāniem, Jelgavas un Salaspils. Nedēļas nogales tēmu “Mīlēti. Izredzēti. Aicināti” jauniešiem palīdzēja labāk izprast bīskaps Viktors Stulpins un māsas kalpones.

 

Pirmajā konferences daļā bīskaps Viktors jauniešiem deva iespēju aizdomāties par to, kāda ir mūsu Dieva pieredze ikdienā – caur lūgšanu, klusumu, dabas skaistumu, ikdienas notikumiem un cilvēkiem. Lai atpazītu Dieva klātbūtni un darbību katru dienu, ir nepieciešams iet cauri ikdienai ar atvērtām acīm, jo Dievs runā uz mums un sniedz atbildes, var negaidītā veidā dot norādi, kā rīkoties tālāk. Svarīgi ir šīs lietas pamanīt un nenoraidīt. Tādēļ vakarā ir labi praktizēt atskatu uz aizvadīto dienu, pārdomāt, ko esmu piedzīvojis, pārdzīvojis, kādi jautājumi mani ir nodarbinājuši. Pārdomāt, ko Dievs caur to man ir vēlējies pateikt. Labs piemērs, kā atpazīt Dieva darbību manā dzīvē, ir Jaunava Marija, kura visus savas dzīves notikumus paturēja prātā un pārdomāja savā sirdī”. Tāpat arī bīskaps Viktors norādīja, ka svarīga loma aicinājuma atpazīšanas ceļā ir arī piedzīvotajām ciešanām, kuras, pareizi pieņemtas un izdzīvotas, attīra mūsu izpratni par Dievu, jo “ciešanas palīdz mums tuvoties patiesajam Dieva tēlam”. Nereti sava aicinājuma ceļā varam piedzīvot arī bailes. Uz bailēm bīskaps aicināja paraudzīties no citas perspektīvas –  kā tās mani var tuvināt Dievam.

 

Otrajā konferences daļā bīskaps skaidroja, ko aicinājuma izzināšanas ceļā nozīmē, ka esam Dieva mīlēti, izredzēti un aicināti.

“Zināmā mērā mūsu dzīve ir noslēpums arī mums katram, tas ir kaut kas īpašs priekš katra no mums. Un Dievs vēlas, lai mēs iesaistītos šajā pazīšanas procesā – lai mēs esam ne tikai ziņkārīgi novērotāji no malas, bet lai esam gatavi iet, meklēt, arī kļūdīties… un nebaidīties no kļūdām, bet atklāt, kāda ir Dieva griba attiecībā uz mani.” Izzināšanas ceļā būtiski ir ne tikai saprast, ka Dievs mani ir aicinājis līdzdarboties, bet arī atcerēties un paturēt prātā, ka svarīgi ir mīlēt arī sevi pašu, jo bez tā nav iespējama patiesa mīlestība uz Dievu un tuvāko. “Kad noticam Dieva mīlestībai, tam, ka Viņš mūs mīl, tad arī spējam atpazīt Dieva aicinājumu savai dzīvei, jo tad mēs sadzirdam Dievu un sadzirdam to, uz ko Viņš mūs ir aicinājis. Tad ar mīlestību varam arī atbildēt šim aicinājumam,” sacīja bīskaps.

 

Māsas Ineses Ievas konferencē bija iespēja palūkoties uz katra cilvēka aicinājumu plašākā perspektīvā, kā arī uzzināt par četriem svarīgākajiem principiem lēmumu pieņemšanas procesā. Pieņemot lēmumus, svarīgi ir ielūkoties ne tikai tajā, ko saka manas emocijas – tajās sajūtu dzīvību vai pilnīgu sastingumu, bet arī izmantot racionālos prāta apsvērumus, jo “lēmuma pieņemšanas procesā Dievs mūs nav atbrīvojis no prāta”, uzsvēra māsa Inese Ieva.

 

Svētdien jauniešiem bija iespēja pārdomāt Vissvētākās Jaunavas Marijas lomu un nozīmi aicinājuma izzināšanas ceļā. Lai sadzirdētu Dieva aicinājumu, ir jāieklausās Viņa Vārdā. Tā kā Marija ir visskaistākā Lectio Divina ikona, uzlūkojot viņas dzīvi, jauniešiem bija iespēja mācīties, kā dzīvot ar Dieva Vārdu ikdienā. “Marija pasludināšanas dienā mums atgādina, ka Dievs nāk pie cilvēka viņa ikdienā. Katrs vārds Bībelē ir man un par mani. Ir tikai jāiemācās klausīties. Kamēr manī nebūs šādas pārliecības, mana svēto Rakstu lasīšana būs abstrakta,” uzrunā jauniešiem uzsvēra māsa Zane.

 

Jaunieši labprāt izmantoja ne tikai iespēju aiziet uz grēksūdzi pie bīskapa, bet arī uzticēt Kungam savas vajadzības individuālā aizlūgšanā pie māsām. Bet viss nebija tik nopietni kā izklausās, jo netrūka arī jautrības un smieklu, un piedzīvojuma garšas. Īpaši, kad bija jādodas “Vārda medībās” pa Ķīpsalu vai jāsaprot, kurā brīdī jāmetas bēgt, jo “pakaļ dzenas vecmāmiņa”.

 

“Šajā nedēļas nogalē Dievs caur visu piedzīvoto atkal atgādināja, ka viņam ir konkrēti plāni attiecībā uz mums katru. Sapratu, ka lai šis Dieva plāns realizētos manā dzīvē un es spētu atrast sevi, man galvenokārt ir jācīnās par attiecībām ar Kungu. Jāveido sava dzīve uz tiem likumiem un vērtībām par kuriem lasu Viņa svētajā Vārdā (Bībelē). Dievs šajā nedēļas nogalē aicināja mani atjaunot attiecības ar Mariju. Bērnībā šīs attiecības man bija uzticības un uzticēšanās pilnas, bet ar laiku tas pazuda. Aicinājuma izzināšanas nedēļas nogalē es Mariju iepazinu no jauna. Uzrunāja tā realitāte, kuru Marija izdzīvoja savā ikdienā. Tas man ļāva saprast, ka viņa ir tuva arī man un no viņas varu mācīties, kā cīnīties ar grūtībām savā ikdienā. Spēcīgi uzrunāja arī doma, ka Dievam ir jāatdod pats labākais – jāattīsta savi talanti un prasmes pēc iespējas labāk, lai ar to varētu kalpot Kungam un tuvākajam,” – savā pieredzē par piedzīvoto liecina studente Agnese.

 

Kopumā izkristalizējās atziņa, ka jauniešiem ir svarīgi saprast ne tikai savas dzīves aicinājumu, bet arī to, uz ko Kungs viņus aicina ikdienā, kā arī saprast un atrast labāko veidu, kā garīgumu izdzīvot ikdienā.

Notikumu kalendārs
 decembris 2020
MTWTFSS
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
T. Honorāta vārdi:
„Cilvēks, kuram ir dzīva ticība un dedzīga mīlestība, visur saskata Dieva mīlestību, Viņa spēku un gudrību.”
Sv. Francisks:

“Mēs esam solījuši lielas lietas, un vēl lielākas ir solītas mums; pildīsim vienas un ilgosimies pēc otrām. Bauda ir īsa, bet sods mūžīgs; ciešanas ir nelielas, bet godība nebeidzama; daudz ir aicinātu, bet maz izredzētu, atmaksa ir visiem.”– Toms no Čelano, Dzīves apraksts, II (2C 191)