Ceļš uz brīvību un jēgpilnu dzīvi

m. Inese Šteina

OLYMPUS DIGITAL CAMERADievs cilvēkam ir devis uzdevumu strādāt, un arī pats ir 6 dienas radījis pasauli, septītajā atpūzdamies. Darbs ir gandares veids par grēkiem, taču darbs sniedz arī prieku. Apustulis Pāvils teicis: ,,Kas nestrādā, tam nebūs ēst”, taču svētais Francisks darbu nosaucis par žēlastību. Mūsu dienās daudzi cilvēki nevar atrast darbu, tātad nav žēlastības.

Strādājot mēs līdzināmies Dievam-Homo Faber. Bez darba cilvēks deģenerējas. To var novērot arī Ķīpsalā. Tāpēc radās iecere rīkot talku cilvēkiem, kuri apmeklē zupas virtuvi. 2014.gada 5.aprīlī uz talku ieradās 10 cilvēki. Pēc brokakstu putras un kafijas tases, saņēmuši darba cimdus, maisus un grābekļus, devāmies satīrīt Ķīpsalas apkārtni, jo svarīgi sakopt savu pilsētu, savu valsti, nevis tikai gaidīt, ka kāds visu iedos bez piepūles,, kā pēc līdakas pavēles”. Drīz vien maisi pildījās ar nomestajām stikla un plastmasas pudelēm un citiem atkritumiem. Vecās lapas ap ceļmalu tika sagrābtas un ugunskurā nodedzinātas.

Ina : ,,Esmu tādā bedrē, ka neticu, ka spēšu izkļūt no tās. Varbūt derētu Minesotas programma!? Jūs, māsa, jau esat par to stāstījušas, bet nevarēju saņemties, liekas beidzot esmu tam nobriedusi, jo redzu, ka neskatāties no augšas, pieņemat kā līdzvērtīgu cilvēku, bet es visu laiku jutos kā zemāka par zemu. Paldies jums!”

Andrejs: ,,Cik jauki ir fiziski pastrādāt svaigā gaisā, sen nebiju juties tik labi!”

Jānis: ,,Nez, vai es varu laboties, sieva Saiva, kuru jūs labi pazīstat, jo agrāk viņa regulāri nāca uz klosteri pēc zupas, tagad slimnīcā, viņas brālis cietumā. Prieki nekādi. Kad iedzer, tad vieglāk.”

Bet vai tas nav bezjēdzīgi? Kad A.Sent Ekziperī Mazais Princis nonāk planētā , kur dzīvo tikai cilvēks, kas dzer, viņš jautā, kāpēc vīrietis to dara. Atbilde ir , lai aizmirstu, ka ir dzērājs. Skumji. No bederes taču jābūt izejai. Viens no līdzekļiem ir darba terapija, jo tā vismaz trīs stundas var atturēt cilvēkus no dīkdienības un dzeršanas gara laika pēc, tāpat citām kaitīgām nodarbēm reibuma stāvoklī. Kāda kaimiņiene gan apšauba to, jo pārmet, ka man tā šķiet labdarība, taču viņas ielā un pagalmā šie paši cilvēki salauž un piemēslo. Varbūt, satīrot vienu Ķīpslas stūrīti, negribēsies piemēslot citu? Vai tad labāk nedarīt neko? Daudziem patīk tikai kritizēt visus, taču ko darījāt, lai būtu labāk?

Pozitīva gaisotne valdīja mūsu starpā, bija iespēja vienam otru labāk iepazīt un no sirds parunāties. Kas strādā, mazāk sagrēko, jo neatliek tam laika. Cerams, ka šī kopīgā apkārtnes sakopšana liks dažiem sākt jaunu dzīvi, jēgpilnāku un bez alkohola atkarības. Arī Valentīna, Lilija un Igors ir gandarīti, tagad, uz veikalu ejot, nebūs kaunā jānolaiž acis par nesakopto apkārtni. Andrejs piebilsts, ka mājās tāpat nav, ko darīt.

Vairosim miera un labestības atmosfēru, tagad gavēņa laikā darot labos darbus!

Palīdzība apkārtnes trūcīgajiem iedzīvotājiem tiek sniegta ar Fonda Ziedot.lv un Teterevu fonda atbalstu.

lejupielādelejupielāde (2)

Notikumu kalendārs
 decembris 2022
MTWTFSS
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
T. Honorāta vārdi:
„Cilvēks, kuram ir dzīva ticība un dedzīga mīlestība, visur saskata Dieva mīlestību, Viņa spēku un gudrību.”
Sv. Francisks:

“Mēs esam solījuši lielas lietas, un vēl lielākas ir solītas mums; pildīsim vienas un ilgosimies pēc otrām. Bauda ir īsa, bet sods mūžīgs; ciešanas ir nelielas, bet godība nebeidzama; daudz ir aicinātu, bet maz izredzētu, atmaksa ir visiem.”– Toms no Čelano, Dzīves apraksts, II (2C 191)